chaniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανδρέας Λοβέρδος: Νομικά Λάθη στην Προανακριτική για την Πολιτική Ηγεσία του Υπ. Μεταφορών

23804fdbf3d8ed2d56652884befaa069 no watermark

Προανακριτική Επιτροπή: Οι Νομικές και Πολιτικές Πτυχές

«Δεν είναι η διάταξη του Ποινικού Κώδικα αυτή που μπορεί να είναι η βάση για ένα αίτημα σύστασης επιτροπής ποινικής Προκαταρκτικής εξέτασης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Συνταγματολόγος, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας». Η δήλωση έγινε σε σχέση με το αίτημα που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που αφορά κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Μεταφορών επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το ερώτημα αφορά τη διάταξη του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα, στο οποίο αναφέρεται ότι η παρακώλυση συγκοινωνιών είναι υποκείμενη σε ποινικές διαδικασίες, σημειώνοντας ότι αυτή η διάταξη είναι λανθασμένη. «Αυτή η εστίαση στη διερεύνηση ενός αδικήματος είναι νομικό λάθος, διευκολύνει τις άμυνες των εμπλεκομένων υπουργών και υφυπουργών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχόλια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ ως «μια γκάφα», ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η νομική βάση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είναι εσφαλμένη. «Αν δεν απορριφθεί από τη Βουλή, τότε θα περάσει σε Ειδικό Δικαστήριο», προειδοποίησε και προσέθεσε ότι τέτοιες προτάσεις με βάση το άρθρο 291 δεν έχουν νομική στήριξη.

Σχετικά με την πολιτική διάσταση του θέματος, ανέφερε ότι η αναζήτηση ευθυνών μετά από μια μεγάλη τραγωδία όπως αυτή είναι πολιτικά αναμενόμενη. «Κάθε λογικός Έλληνας κατανοεί την ανάγκη για ευθύνες και πρωτοβουλίες από την πλευρά της Βουλής», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή από το ΠΑΣΟΚ ήταν σωστή.

Ο ίδιος εξήγησε τη νομική πτυχή της πρότασης που αφορά οκτώ πολιτικά πρόσωπα και την ανάγκη να αναδειχθεί η υποκειμενική και αντικειμενική υπόσταση κάθε αδικήματος. «Για τον ενδεχόμενο δόλο πρέπει να εξεταστεί αν μια λογική εξέταση των περιστατικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατηγορία και ποια είναι η ευθύνη του κάθε εμπλεκόμενου», είπε.

Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε ανησυχία για το εαν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καλυφθεί από την παραγραφή. «Η παραγραφή υπάρχει, δεν μπορώ να το αρνηθώ», δήλωσε όταν ρωτήθηκε εάν τελικά είναι δυνατόν να υπάρξουν ποινικές συνέπειες για τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα.

Η Υπόθεση NOVARTIS και οι Πολιτικές Σκοπιμότητες

Αναφορικά με την υπόθεση NOVARTIS και την κατάθεση του κ. Λοβέρδου ως μάρτυρας για τους πρώην προστατευόμενους μάρτυρες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η πολιτική στόχευση πίσω από αυτήν την υπόθεση ήταν να απομονωθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κατασκευή της υπόθεσης έγινε με στόχο να αδυνατίσει η τότε αντιπολίτευση, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία για δέκα χρόνια», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν και μικρότερες σκοπιμότητες, αναφερόμενος σε πιθανές διαδικασίες εκμετάλλευσης της κατάστασης. Ωστόσο, το κεντρικό ζήτημα είναι η κατεύθυνση που η προηγούμενη κυβέρνηση επεδίωκε να δώσει στην υπόθεση, έχοντας ως στόχο την παραμονή τους στην εξουσία.

«Η υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο νομική, αλλά και βαθιά πολιτική. Τα γεγονότα που συνέβησαν μαρτυρούν τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης να αποδυναμώσει τους αντιπάλους της», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Η διαδικασία αυτή διήρκεσε επτά μισό χρόνια, προκαλώντας μου υπερβολική αγανάκτηση για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα».

Related posts

Διατήρηση και Ενίσχυση της Συνεργασίας Ο.Α.Κ. με Τ.Ο.Ε.Β. Δυτικού Αποκόρωνα και Φουρνέ για τον Επόμενο Χρόνο

user 3

ΠΑΣΟΚ: Ανεπαρκής οδική πρόσβαση στην ανατολική Κρήτη – Οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού μένουν ανεκπλήρωτες

user 3

Ιστορική Πρώτη Μεταμόσχευση Ουροδόχου Κύστης: Μια Ελπιδοφόρα Καταγραφή στην Ιατρική Επιστήμη

user 3