chaniapress.gr
ΔΙΕΘΝΗΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαχείριση Θαλάσσιων Απειλών: Ο Κ. Μητσοτάκης Υπογραμμίζει τη Σημασία της Διεθνούς Συνεργασίας στο ΣΑ του ΟΗΕ

Ef267b7c4ac6716ed757f03eb8b9319a no watermark

Η Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Θαλάσσια Ασφάλεια

Εν μέσω αυξανόμενων απειλών για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προεδρεύει το απόγευμα στη Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με κύριο θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια. Η συνεδρίαση αυτή αποσκοπεί στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων προκλήσεων, με την Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα, να τονίζει τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας ως θεμέλιο για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.

Η συγκεκριμένη θεματική συνεδρίαση γίνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Μάιο. Όπως δήλωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Νίκος Μελέτης, στη Νέα Υόρκη, η επιλογή του θέματος από την Ελλάδα δεν ήταν τυχαία. Διαπιστώνεται ότι η ενδυνάμωση της θαλάσσιας ασφάλειας μέσω διεθνούς συνεργασίας για την παγκόσμια σταθερότητα είναι επιτακτική, καθώς η χώρα μας, διαθέτοντας ισχυρή ναυτική παράδοση, κατανοεί πλήρως την γεωπολιτική και γεωστρατηγική διάσταση του ζητήματος αυτού που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Η συνεδρίαση θα ανοίξει με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με την παρουσίαση του θέματος από τους δύο εισηγητές, οι οποίοι περιλαμβάνουν την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κα Μελίνα Τραυλού.

Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία αναμένεται να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ασφάλεια και η διεθνής ναυσιπλοΐα. Θέματα όπως η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο, η κλιματική αλλαγή, καθώς και οι υβριδικές απειλές θα είναι στο επίκεντρο της τοποθέτησής του. Αυτές οι απειλές όχι μόνο επηρεάζουν τη θαλάσσια ασφάλεια, αλλά έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, όπως παραδείγματος χάριν τα πρόσφατα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα και οι επιθέσεις εκ μέρους των Χούθι.

Η ανάγκη για διεθνή συνεργασία θα τονιστεί ως απαραίτητη για μια ολοκληρωμένη και σφαιρική προσέγγιση στις προκλήσεις αυτές, οι οποίες δημιουργούν εντάσεις και επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να μιλήσει και για το περιστατικό με το ελληνικό πλοίο «Σούνιο», το οποίο υπήρξε θύμα επίθεσης και απείλησε με περιβαλλοντική καταστροφή την Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση μέσω διεθνούς συνεργασίας.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στη σημασία της εξασφάλισης θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας των δραστηριοτήτων, όπως η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, σημειώνοντας την σχέση του θέματος με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, θα τονιστεί ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας, όπως θα επισημάνει ο Πρωθυπουργός. Η Ελλάδα, συμμετέχοντας ενεργά σε τρεις μεγάλες αποστολές – μία στη Σομαλία, μία στη Λιβύη και μία στην Ερυθρά Θάλασσα – έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση των απειλών κατά της θαλάσσιας ασφάλειας.

Μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να συζητήσουν τα περιφερειακά θέματα, με προτεραιότητα το Κυπριακό, και θα εγκαινιάσει μια έκθεση στον εκθεσιακό χώρο των Ηνωμένων Εθνών στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας, με τον τίτλο «Θάλαττα», η οποία περιλαμβάνει έντεκα έργα που έχουν προσφερθεί από την Εθνική Πινακοθήκη.

Η Σημασία της Ελεύθερης Ναυσιπλοΐας

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNN μίλησε για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απειλών, καθώς και για τις διαρκείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς σχέσεις, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και η Γάζα. Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε γιατί η Ελλάδα επελέγη να είναι η ικανή χώρα να ηγηθεί στο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας, αναφέροντας ότι «το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης». «Είναι απολύτως απαραίτητο να αναβαθμίσουμε τη θαλάσσια ασφάλεια», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας πρέπει να γίνεται σεβαστή απολύτως.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η σύγχρονη εποχή επιτάσσει την ανάγκη να κατανοήσουμε τις νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και οι κυβερνοαπειλές. «Πρέπει να προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο για την ενίσχυση της ελευθερίας και την πρόληψη κάθε είδους υβριδικών απειλών», αναφέρθηκε, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη μιας παγκόσμιας απάντησης στις προκλήσεις αυτές.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας το πόσο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός έχει γίνει, ιδιαίτερα για μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις. Ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει επίσης την ευκαιρία να προεδρεύσει σε δύο ακόμα σημαντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες αφορούν την προστασία των αμάχων σε εμπόλεμες περιοχές και την κρίση στη Συρία, διότι οι εξελίξεις είναι καθοριστικές το τελευταίο διάστημα.

Related posts

Λάκης Παπαστάθης: Μία Αναδρομή στη Δημιουργική Κληρονομιά του στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς

user 3

Στρατηγική Καταστροφή: Η Ρωσία στοχεύει στις Γεωργικές Υποδομές της Ουκρανίας σύμφωνα με την Έκθεση του Global Rights Compliance

user 3

Τελευταία Ευκαιρία για Δηλώσεις Κτηματολογίου έως 30 Μαΐου 2025 για Χανιά, Ρέθυμνο και Βόρειο Ηράκλειο

user 3