chaniapress.gr
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύσκολος χειμώνας: Χωρίς επιδότηση το πετρέλαιο θέρμανσης – Σταθερά πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη στην Κρήτη

2477376.jpg

Αν σήμερα κάποιος έβαζε πετρέλαιο για τη θέρμανση του σπιτιού του, θα πλήρωνα 1.500 ευρώ τον τόνο! – Αυξημένες αναμένονται οι τιμές – Ως τις 15 Οκτώβρη η διάθεσή του

“Μαύρο” χειμώνα θα περάσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, με τα φαινόμενα του 2013 και του 2014, που πολλοί άνθρωποι στην Αθήνα έκαιγαν ό,τι έβρισκαν για να ζεστάνουν το σπίτι τους και ενίοτε… πέθαιναν από τις αναθυμιάσεις ή και… καίγονταν ζωντανοί, να μην αποκλείεται να επαναληφθούν, με το “μαχαίρι” και το “καρπούζι” να βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, αν δε θέλει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να γίνει εντελώς απλησίαστη για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Μέχρι και 1,50 ευρώ το λίτρο θα έφτανε η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα, αν ξεκινούσε η διανομή του, που πρόκειται να αρχίσει ακριβώς σε ένα μήνα, και τόσο οι πρατηριούχοι όσο και οι κοινωνικοί φορείς κρούουν από τώρα τον “κώδωνα” του κινδύνου!

Ήδη η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει για τα καλά τα 2 ευρώ το λίτρο. Έχει πάρει “φωτιά” και το πετρέλαιο κίνησης γύρω στο 1,80 ευρώ το λίτρο, ενώ επίκεινται και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα λόγω των ελλείψεων που παρουσιάζονται μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Έρχεται και η ακρίβεια στο πετρέλαιο θέρμανσης, ακριβώς επειδή φέτος δε θα ισχύσει η κρατική επιδότηση που ίσχυε πέρυσι λόγω της κρίσης στην ηλεκτρική ενέργεια, να κάνει ακόμα πιο κόλαση τη ζωή των Ελλήνων καταναλωτών.

«Εμείς θα ζητήσουμε να μη σταματήσει η επιδότηση»…

«Έχουμε ένα μήνα περιθώριο ακόμη. Εμείς στο επόμενο διάστημα θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να μη σταματήσει την επιδότηση στην αντλία, ενώ συνεχίζουμε να επιμένουμε και να ζητάμε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Είναι για μας μονόδρομος», τονίζει κατηγορηματικά στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης.

«Αν σήμερα ξεκινούσαμε, μπορεί να ξεκινούσαμε από 1,45 έως και 1,50 ευρώ το λίτρο. Αν έχουμε και τον άλλο μήνα αυξήσεις, μπορεί να ξεκινήσουμε και από πιο πάνω. Για την κρατική επιδότηση δεν έχουμε ακόμα μία τελική απόφαση. Θα πρέπει η κυβέρνηση να το δει. Εμείς θα ζητήσουμε να μην καταργηθεί η επιδότηση», λέει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών. Μάλιστα, όπως προσθέτει, «δυστυχώς η τιμή του “μαύρου χρυσού” έχει πάει γύρω στα 93 δολάρια το βαρέλι αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια έκρηξη των τιμών τώρα και τρεις μήνες. Οι τιμές έχουν πάει γύρω στα 2,05 με 2,06 ευρώ το λίτρο στην πόλη του Ηρακλείου. Το πετρέλαιο κίνησης είναι περίπου στο 1,83 με 1,84 ευρώ το λίτρο, ενώ η άνοδος συνεχίζεται καθημερινά. Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τους φόρους. Δεν υπάρχει άλλη λύση», καταλήγει ο Λυκούργος Σαμόλης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου πέρυσι είχε ξεκινήσει γύρω στο 1,30 ευρώ το λίτρο, αλλά με την κρατική επιδότηση είχε πέσει στο 1,15 ευρώ το λίτρο. Και πρόπερσι η τιμή είχε ξεκινήσει από 1,25 ευρώ το λίτρο.

«Σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού»

Στο μεταξύ, οι περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα δημιουργήσουν «σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού», ενισχύοντας την αστάθεια στις τιμές, όπως προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας από τους ηγέτες του ΟΠΕΚ+, ότι θα παρατείνουν τις περικοπές μέχρι το τέλος του έτους.

Η έκθεση της ΙΕΑ αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς μια σαφή κριτική για τη συνεργασία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας, η οποία εστιάζει στην ενεργειακή διαταραχή και την πληθωριστική άνοδο που πυροδότησε ο πόλεμος της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, η Λιβύη – μέλος του OΠΕΚ, που παράγει περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως – υποχρεώθηκε, λόγω της κακοκαιρίας “Daniel”, να κλείσει 4 εξαγωγικά λιμάνια. Παράλληλα, κατά 12% υποχρεώθηκε να περικόψει την παραγωγή του και το Καζακστάν εξαιτίας εργασιών συντήρησης στο κοίτασμα του Καρατσαγκανάκ.

Καυσόξυλα και πέλετ

«Μέχρι σήμερα, τόσο τα καυσόξυλα όσο και το πέλετ, θεωρητικά τουλάχιστον, παραμένουν οι πιο συμφέρουσες εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Αλλά λέω θεωρητικά, διότι αυτό έχει πάλι να κάνει και με άλλους παράγοντες, όπως το τι τζάκι έχει κάποιος και τι λέβητα αντίστοιχα», τονίζει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε εικόνα για τις τιμές, αλλά αν φέτος, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου, έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση από τους καταναλωτές, τότε όπως καταλαβαίνουμε θα έχουμε και αύξηση της τιμής στα καυσόξυλα», λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέχρι τώρα οι τιμές θεωρείται ότι βρίσκονται στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 140 ευρώ το κυβικό.

«Πάντως, επειδή τα περισσότερα καυσόξυλα έρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται μία μικρή αύξηση λόγω του μεταφορικού κόστους. Στο μεταξύ, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όλα αυτά τα ξύλα στα καμένα δάση θα κοπούν και θα καταλήξουν ως καυσόξυλα στην αγορά. Μιλάμε βέβαια για τα δέντρα εκείνα των οποίων οι κορμοί έχουν μείνει ανέπαφοι», όπως εκτιμά ο ίδιος.

Ζητούν μείωση των φόρων στα καύσιμα: «Δεν υπάρχει άλλη λύση»

«Αν η κυβέρνηση ήθελε να στηρίξει τον κόσμο, θα προχωρούσε στη μείωση των φόρων. Έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να καταλάβει ότι, χωρίς τη μείωση των φόρων οριζόντια και τη μείωση του ΦΠΑ, δεν υπάρχει άλλη λύση», λέει από την πλευρά του και το στέλεχος της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης.

«Δυστυχώς, το “γαϊτανάκι” των ανατιμήσεων συνεχίζεται. Είδαμε ότι προετοιμάζεται το έδαφος από τη μεγάλη καταστροφή που έγινε στη Θεσσαλία. Και, στο μεταξύ, έρχεται ένας βαρύς χειμώνας. Το πετρέλαιο είναι απαραίτητο για να μπορεί ο κόσμος τουλάχιστον ανθρώπινα να αντιμετωπίσει τον χειμώνα. Κι όμως η τιμή του θα ξεκινήσει από πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να βάλει πετρέλαιο. Και να ψάχνει ένα σωρό άλλους τρόπους για να ζεσταθεί. Ελπίζω να μην ξαναγυρίσουμε στην εποχή που πολλοί έκαιγαν παράθυρα και πόρτες για να ζεσταθούν»…

Καταλήγοντας, ο ίδιος καταγγέλλει: «Θα δούμε και φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, γιατί η κυβέρνηση δε θέλει να κάνει ελέγχους για τα να αποτρέψει».

Related posts

Την Κυριακή η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Σταύρου Αρναουτάκη στα Χανιά

Δίκτυο Ενημέρωσης

Στο Δημαρχείο Χανίων, ο Πρέσβης της Δανίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Per Fabricius Andersen

Δίκτυο Ενημέρωσης

Ο Δήμος Χανίων γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης: Οικολογικές εξορμήσεις σε μονοπάτια και φαράγγια του Δήμου μας

Δίκτυο Ενημέρωσης

Leave a Comment