chaniapress.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑΧΑΝΙΑ

Σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα της ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Χανίων

αρχείο λήψης 2024 01 10t102835.250

Διευρυμένη σύσκεψη για τα προβλήματα της ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Χανίων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Στη σύσκεψη -υπό την προεδρία του Διοικητή Γιώργου Μπέα, συμμετείχαν ο Δ/ντής της Ψυχιατρικής Κλινικής Γουλιέλμος Γιώργος, οι ειδικευόμενοι γιατροί και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων, Βαρδής Γεωργακάκης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια προσπάθεια να δοθούν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης του κρίσιμου αυτού τμήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της  ΕΡΤ Χανίων μεταξύ άλλων συζητήθηκε η περικοπή των κλινών από 29 σε 14, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας, σύγχρονης ψυχιατρικής κλινικής που γίνεται με χρηματοδότηση από το κληροδότημα Μαλλινάκη.

Δεδομένου ότι η νέα πτέρυγα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2028, άμεση είναι η ανάγκη εξεύρεσης χώρου για την κάλυψη των αναγκών των ψυχιατρικών ασθενών. Έτσι, εξετάζεται η διαμόρφωση ανενεργούς κλινικής στον 5ο όροφο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μεγάλο το φορτίο της ψυχιατρικής κάλυψης στην Π.Ε. Χανίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι  τα Χανιά έχουν πολύ μεγάλη κάλυψη σε κλίνες, δομές και κινητές μονάδες, γεγονός θετικό, που ωστόσο δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί, εάν δεν απαντηθεί το κρίσιμο ζήτημα της υποστελέχωσης, που αφήνει ολοένα και μεγαλύτερο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των ψυχιατρικών δομών.

Τα στοιχεία εντυπωσιάζουν:

Στο Ηράκλειο, με 310.000 κατοίκους, δεν λειτουργεί Ψυχιατρική Κλινική στο Βενιζέλειο. Την ίδια ώρα, η κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, διαθέτει μόλις 23 κλίνες.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της Κρήτης, δεν υπάρχει ούτε Κέντρο Υγείας και -κατ΄ επέκταση- καμία κινητή μονάδα.

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, η αντίστοιχη κλινική έχει 10 κλίνες.

Στον αντίποδα, στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων,  υπάρχουν 29 κλίνες.

Στα Χανιά  -με πληθυσμό 150.000 κατοίκους- έχουμε το μεγαλύτερο Κέντρο Ψυχικής Υγείας μετά το Δαφνί, 94 είναι οι φιλοξενούμενοι  σε δομές ψυχικής υγείας, ενώ λειτουργεί και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, η οποία παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους του Δήμους.

ΠΗΓΗ: ERT

Related posts

Χανιά | Θλίψη για τον θάνατο της Κατερίνας Δαλιεράκη

Δίκτυο Ενημέρωσης

Χανιά | «Ζητώ συγνώμη – Ήθελα να τον φοβερίσω, να σταματήσει τις απειλές» | Η απολογία του 45χρονου για τη δολοφονία του νεαρού πατέρα

Δίκτυο Ενημέρωσης

Συνεχίζει ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων ο Γιώργος Φραγκιαδάκης

Δίκτυο Ενημέρωσης

Leave a Comment