chaniapress.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Instagram: Πώς το χρησιμοποιούν για να στρατολογήσουν γυναίκες και να προωθήσουν την κακοποίηση

Help

Χρησιμοποιώντας hashtags και κωδικές φράσεις που παραπέμπουν σε σεξεργασία διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους πελάτες να εντοπίσουν τα θύματά τους.

Σε πολύτιμο εργαλείο για τους προαγωγούς φαίνεται πως έχει εξελιχθεί το Instagram, καθώς εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που προσφέρει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τη σεξουαλική βία και την εκμετάλλευση νέων γυναικών.

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Guardian, σύμφωνα με την οποία λογαριασμοί φιλοξενούν περιεχόμενο που υποστηρίζει τέτοιες δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας hashtags και κωδικές φράσεις που παραπέμπουν σε σεξεργασία, ώστε να διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους πελάτες να τους εντοπίσουν.

Η βία δεν ήταν μόνο σωματική -με προτροπές για χαστούκια, ξυλοδαρμούς και στέρηση φαγητού- αλλά και λεκτική με κάθε είδους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, όπως «σκύλες» και πόρνες».

Ως αποτέλεσμα της έρευνας του Guardian, η Meta έκλεισε ορισμένους λογαριασμούς στο Instagram και περιόρισε την αναζήτηση hashtags και emojis που σχετίζονται με λογαριασμούς μαστροπών, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε περισσότερες από 350.000 αναρτήσεις.

Σημειώνεται πως η πολιτική της Meta για τη σεξουαλική εκμετάλλευση προβλέπει την αφαίρεση περιεχομένου που απεικονίζει, απειλεί ή προωθεί σεξουαλική βία, σεξουαλική επίθεση ή σεξουαλική εκμετάλλευση ενηλίκων.

«Το κάνουν να φαίνεται αστείο»

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι προαγωγοί κάνουν το θέμα να μοιάζει διασκεδαστικό, κρύβοντας τη βία και την εκμετάλλευση και προειδοποιούν ότι τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αν πράγματι θέλουμε να προστατέψουμε τους νέους στο διαδίκτυο.

«Έχουμε δημιουργήσει μια κουλτούρα στην οποία η “μαστροπεία” δοξάζεται, στην οποία οι εκμεταλλευτές που διαπράττουν αυτή την αποτρόπαια μορφή βίας και ελέγχου θεωρούνται άνθρωποι άξιοι μίμησης», τονίζει η Lisa Goldblatt Grace, εκτελεστική διευθύντρια της «My Life, My Choice», οργάνωσης που υποστηρίζει επιζώντες σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη Βοστώνη.

Καταδικασθέντες διακινητές παιδιών χρησιμοποιούσαν το Instagram για να προωθήσουν τις δραστηριότητές τους

Η Tina Frundt, ειδικός σε θέματα εμπορίας παιδιών, έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να προειδοποιήσει τη Meta και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη «δράση» των μαστροπών στα social media.

«Από την εμπειρία μου, όταν βλέπεις αυτά τα hashtags, είναι πραγματικά προαγωγοί που διαχειρίζονται αυτούς τους λογαριασμούς. Στρατολογούν σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο. Το κάνουν να φαίνεται αστείο, ενώ είναι μία πραγματικότητα και μάλιστα το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε οι νέοι να μην καταλαβαίνουν σε τι μπλέκουν», εξηγεί η Frundt.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Guardian διαπίστωσε επίσης ότι καταδικασθέντες διακινητές παιδιών χρησιμοποιούσαν το Instagram για να προωθήσουν τις δραστηριότητές τους.

Ζητούσε 1.000 δολάρια την ημέρα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 25χρονου Aryion Jackson, που πλέον έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 27 ετών για τη στρατολόγηση κοριτσιών. Το Instagram του επέτρεπε να προσεγγίζει έφηβες κοπέλες, τις οποίες προετοίμαζε διαδικτυακά και στη συνέχεια εξωθούσε στην πορνεία.

Μάλιστα, απειλούσε τα θύματά του με βία και τους ζητούσε να βγάζουν 1.000 δολάρια την ημέρα από την εργασία τους στο σεξ.

Ένα από τα θύματά του ήταν 15 ετών και, όπως αποκάλυψε η μητέρα της στον Guardian, ο Jackson παρουσίαζε τα θύματά του στους υποψήφιους πελάτες μέσα από story στο Instagram, που χάνονται έπειτα από 24 ώρες. Αυτοί με τη σειρά τους έδειχναν το ενδιαφέρον τους με προσωπικά μηνύματα.

Και ο ίδιος όμως ελάχιστα κρυβόταν, αφού  διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα για να προβάλλει τον εαυτό του προαγωγό. Σε μία από τις αναρτήσεις του πόζαρε με χαρτονομίσματα από τα ραντεβού μιας κοπέλας, γράφοντας: «Αυτά από χθες το βράδυ… έκανε τα δικά της χθες το βράδυ».

Μάλιστα, ο ίδιος συνέχιζε την αποτρόπαια δράση του και μέσα από τη φυλακή, έχοντας καταφέρει να έχει στο κελί του smartphone.

Ζητούσε φωτογραφίες με εσώρουχα σε ξενοδοχεία

Ένας άλλος άνδρας καταδικάστηκε, επίσης, σε κάθειρξη 27 ετών, καθώς ανάγκαζε τα θύματά του να ποζάρουν με τα εσώρουχά τους σε ξενοδοχεία «διαφημίζοντας» σεξουαλικές υπηρεσίες. Οι φωτογραφίες είχαν σήμανση για τον τόπο, οπότε οι πελάτες ήταν εύκολο να βρουν το σημείο. Η συνεργός του καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης.

«Η εκμετάλλευση των παιδιών είναι ένα φρικτό έγκλημα. Εργαζόμαστε για την καταπολέμησή του εντός και εκτός των πλατφορμών μας. Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, λάβαμε υπόψη πάνω από 18 εκατ. αναρτήσεις για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Instagram Stories», σχολιάζει η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram.

Η Calista Winfrey και ο Kevondric Fezia καταδικάστηκαν σε τρία και 27 χρόνια αντίστοιχα

Ωστόσο, οι λογαριασμοί των δύο προαγωγών περνούσαν για καιρό απαρατήρητοι από τους αλγορίθμους του Instagram, με τις διωκτικές αρχές να ειδοποιούνται για τη δράση τους μόνο όταν οι οικογένειες των θυμάτων επικοινωνούσαν με την αστυνομία.

ΠΗΓΗ: in.gr

Related posts

Σύλληψη γυναίκας στα Χανιά που διατηρούσε σε κακές συνθήκες 77 γάτες και 10 σκύλους

Δίκτυο Ενημέρωσης

Παρέμβαση Τσίπρα: «Ο Κασσελάκης να προσφύγει στη βάση για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη» – Δεν θα παρεβρεθεί στο Συνέδριο

Δίκτυο Ενημέρωσης

Επιστρέφει το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο στα Χανιά, με ένα νέο συναρπαστικό πρόγραμμα

Δίκτυο Ενημέρωσης

Leave a Comment