chaniapress.gr
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣΧΑΝΙΑ

Πενήντα δύο άστεγοι φιλοξενούνται σε σπίτια στα πλαίσια προγράμματος στα Χανιά

Photo 11 E1689353381646

Πενήντα δύο άστεγοι στα Χανιά βρήκαν κατοικία χάρις στο πρόγραμμα “Στέγαση και εργασία για αστέγους”.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 και είναι συνέχεια του προγράμματος “Στέγαση και Επανένταξη” της περιόδου 2015-2019 και υλοποιείται από το “Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας” (χρηματοδότηση), το Δήμο Χανίων (δικαιούχος) και η “Σύμπραξη Φορέων Χανίων”.

Το κοινωνικό “προφίλ” των ανθρώπων που φιλοξενούνται είναι άνεργοι, που έχασαν τη δουλειά τους και που η οικογενειακή τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στα έξοδα διαμονής σε κατοικία κα.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αντιμετωπίζει ολιστικά το θέμα της έλλειψης στέγης» ανέφερε η κ. Βούλα Ιωαννίδου διευθύντρια της “Σύμπραξης Φορέων Χανίων” επισημαίνοντας τη σημασία της εύρεσης κατοικιών κάτι πολύ δύσκολο καθώς «τα 20 σπίτια για τη φιλοξενία των 52 ανθρώπων στα Χανιά θεωρούμαι ότι είναι κατόρθωμα».

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες η κ. Ιωαννίδου επισήμανε ότι «καλύπτει την στέγαση για 2 έτη, το ενοίκιο , λειτουργικά έξοδα (νερό, ρεύμα κτλπ.), αγορά κάποιου εξοπλισμού (έπιπλα, λευκές συσκευές). Από τη στιγμή που θα στεγαστούν και θα περάσουν από την ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) γίνεται προσπάθεια για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Από τους αστέγους οι 18 ικανοί προς εργασία (από τους 52 ωφελούμενους 29 είναι οι ενήλικες από τους 18 ενήλικες ικανούς προς εργασία εργάζονται 15, οι 8 με επιδότηση και οι 7 χωρίς επιδότηση) Αφού ολοκληρωθούν τα δύο χρόνια το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα τον τρίτο χρόνο να ενταχθούν σε πρόγραμμα στέγασης λαμβάνοντας το 75% του ενοικίου τους και τον τέταρτο χρόνο να πάρουν το επίδομα στέγασης».

Από τις 20 οικογένειες οι 19 είναι ντόπιες και μια αλβανικής καταγωγής, ενώ απεντάχτηκαν δύο δικαιούχοι (βρήκε δουλειά στη Βόρεια Ελλάδα ο πρώτος, έφυγε στο εξωτερικό ο δεύτερος δικαιούχος). Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων στους μικρότερους Δήμους δίνεται η δυνατότητα της συνεργασίας μεταξύ τους.
Από τη μεριά της η κ. Ελένη Κτενιαδάκη προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος δήλωσε πως οι ωφελούμενοι «είναι είτε από δομές του Δήμου (καταφύγιο αστέγων) είτε άνθρωποι που ζουν στο δρόμο ή σε κατοικίες που μελλοντικά θα ήταν στο δρόμο. Εντάχθηκαν και εγκρίθηκαν από το Υπουργείο ένας μεγάλος αριθμός 52 ατόμων».

Η ίδια τόνισε την πολύ καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επισήμανε πως το πρόγραμμα πάει πολύ καλά στα Χανιά και η βασικότερη δυσκολία ήταν η εύρεση κατοικιών που εν μέρη ξεπεράστηκε.

Related posts

Σύλληψη στα Χανιά για 1200 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και καπνού

Δίκτυο Ενημέρωσης

Κρήτη: Εντοπίστηκαν νεκροί δυο άνδρες σε ξενοδοχεία σε Χανιά και Ηράκλειο

Δίκτυο Ενημέρωσης

Ηράκλειο: Το δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 48χρονος για τις απόπειρες βιασμού

Δίκτυο Ενημέρωσης

Leave a Comment