chaniapress.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΧΑΝΙΑ

Καιρός

Afrikaniki Skoni Irakleio 1 768x432 3

Η ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο και το Λασίθι επηρεάζονται περισσότερο σήμερα, μετά τα δυτικά τμήματα του νησιού, από το κύμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει μεγάλο τμήμα της χώρας και κινείται ανατολικότερα. Η συγκέντρωση μικροσωματιδίων είναι ήδη αυξημένη στο Ηράκλειο, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη, λόγω της σκόνης που δημιουργεί ένα απόκοσμο σκηνικό, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα επηρεαστεί περαιτέρω και το Λασίθι.

Το φαινόμενο προς το τέλος της ημέρες αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο, μέχρι τότε, οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη μέτρων προστασίας, ιδίως στους ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα και προτείνουν τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για όσους δε μπορούν να αποφύγουν τη δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο.

Την ανατολική Κρήτη επηρεάζει σήμερα η αφρικανική σκόνη – Συστάσεις για λήψη μέτρων προστασίας

Ήδη οι άνεμοι που πνέουν στο νησί, όπως είπε στην ΕΡΤ ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, έχουν στραφεί σε δυτικούς, γεγονός που επηρέασε άμεσα τις θερμοκρασίες που σημειώνονται. Ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως και της προηγούμενης, καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες, με την μεταστροφή των ανέμων από νοτιάδες σε δυτικούς ο υδράργυρος παρουσίασε κάθετη πτώση. Ενδεικτικά. στα Μάλια, στις 2 τα ξημερώματα η θερμοκρασία είχε ξεπεράσει τους 33 βαθμούς Κελσίου και δύο ώρες αργότερα κατέγραψε πτώση κατά 12 βαθμούς, όπως ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Την ανατολική Κρήτη επηρεάζει σήμερα η αφρικανική σκόνη – Συστάσεις για λήψη μέτρων προστασίας

Χθες, η Κρήτη επηρεάστηκε από ένα ιδιαίτερα έντονο φαινόμενο μεταφοράς σκόνης  από την έρημο της Σαχάρας. Το φαινόμενο καταγράφεται από τους τέσσερις εγκατεστημένους σταθμούς του Δικτύου ΣΧΕΔΙΑ στο νησί στους οποίους πραγματοποιούνται μετρήσεις σωματιδιακού φορτίου PM10, στην πόλη των Χανίων, στο Ακρωτήρι Χανιών, στην πόλη του Ηρακλείου και  στο Φινοκαλιά Λασιθίου. Στη Π.Ε. Χανίων οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από το Πολυτεχνείο Κρήτης ενώ στο Ηράκλειο και το Λασίθι από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το νέφος της σκόνης, όπως αναφέρει η Περιφέρεια Κρήτης, κινείται από δυτικά προς ανατολικά και επηρεάζει σταδιακά όλο το νησί. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις σκόνης που παρατηρηθήκαν χθες στα Χανιά ήταν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ στο  Ηράκλειο η μέγιστη τιμή ήταν χαμηλότερη (μέσες ωριαίες τιμές).

Την ανατολική Κρήτη επηρεάζει σήμερα η αφρικανική σκόνη – Συστάσεις για λήψη μέτρων προστασίας

Σήμερα Τετάρτη το φαινόμενο επηρεάζει έντονα την ΠΕ Ηρακλείου και προς το μεσημέρι θα επηρεάσει και την ΠΕ Λασιθίου. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα στο τέλος της ημέρας η κατάσταση στην Κρήτη θα έχει εκτονωθεί.  

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, μετά και την λήψη των τελευταίων μετρήσεων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ενημερώνει  ότι απαιτείται άμεσα η Λήψη των παρακάτω μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας

Σε σχέση με τα άτομα αυξημένου κινδύνου

· Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα

· καρδιοπαθείς

· παιδιά καθώς και

· τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

· Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σε σχέση με το γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 και KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: http://www.ertnews.gr/

Related posts

ΝΔ: Υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Β. Κοντοζαμάνης – Τα ονόματα άλλων πιθανών υποψηφίων

Δίκτυο Ενημέρωσης

Το «Χανιώτικο Καρναβάλι 2024 στη Σούδα» έρχεται στις 10 Μαρτίου γεμάτο χρώματα, εκπλήξεις και διασκέδαση – Τελετή Έναρξης: Σάββατο 2 Μαρτίου

Δίκτυο Ενημέρωσης

Κωνσταντοπούλου: Επιδερμικά και κατ’ επίφαση οι παροχές στους αγρότες

Δίκτυο Ενημέρωσης

Leave a Comment