Το NEWS 24/7 μπήκε στον τσιγγάνικο οικισμό στο Δροσερό Ξάνθης και εντόπισε δύο παραδείγματα Ρομά που παλεύουν για να σπάσουν τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας για τους συγκεκριμένους πληθυσμούς. Η αλήθεια είναι ότι το καταφέρνουν κόντρα σε όλους και όλα.
Hμουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελείται από τους τουρκογενείς (Τούρκους, στην πραγματικότητα, αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς), τους Πομάκους και τους Ρομά. Με τους τελευταίους ελάχιστοι από την κεντρική διοίκηση ασχολούνται, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην ακριτική Θράκη.
Είνα σαφές ότι κάνουν τους ανθρώπους αυτούς να αισθάνονται σε κάθε ευκαιρία ως οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης. Τους θυμούνται πριν από εκλογικές διαδικασίες, τους ξεχνούν αμέσως μετά, με συνέπεια η όποια πρόοδος να έρχεται βασανιστικά αργα και με πολλές υποσημειώσεις και αστερίσκους.
Το Δροσερό της Ξάνθης, προάστιο ουασιαστικά της πόλης, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Το επισκεφθήκαμε με μεγάλη περιέργεια και ίσως κάποια ανασφάλεια αφού μάς είχαν ενημερώσει για “κάποιες εστίες ανομίας” μέσα στον οικισμό που καλό θα ήταν να προσέξουμε. Δεν συναντήσαμε ανομία (που παρόλα αυτά υπάρχει αλλά αφορά λίγους). Συναντήσαμε κρατική εγκατάλειψη. Ποια ισοπολιτεία και ποια ισονομία; Από πλευράς υποδομών, οι Ρομά της Ξάνθης ζουν περίπου στη δεκαετία του 60.
Στους δρόμους του οικισμού η οδήγηση μετατρέπεται σε τεράστια πρόκληση αφού οι λακκούβες, που είναι διάσπαρτες σε όλο το μήκος και πλάτος του οδωστρώματος, απαιτούν τεράστια εγρήγορση από τον οδηγό. Είδαμε γυναίκες να βγάζουν με τα χέρια τους νερό από πολύ μεγάλη λακκούβα που με τον καιρό είχε μετατραπεί σε λάκο.
Τα σχολεία της περιοχής, δύο δημοτικά και ένα νηπιαγωγείο, στεγάζονται εν μέρει σε αίθουσες προκάτ που δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Παιδιά, πολλά παιδιά, τρέχουν ολούθε μαζί με τα μικρότερα ή μεγαλύτερα αδέλφια τους ανάμεσα σε σκουπίδια. Ευτυχώς τουλάχιστον
μένουν σε σπίτια πολλά εκ των οποίων βέβαια είναι πρόχειρα κατασκευασμένα.