chaniapress.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για την Κρήτη που αγαπάμε από άκρη σε άκρη και για τα Χανιά μας ειδικά

Maria Andreadaki Vlazaki 740x420 1

Με τον Σπύρο Δανέλλη, τον επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη μας αλλιώς» και με τους άξιους συνυποψήφιους ξεκινήσαμε έναν αγώνα για μια ανεξάρτητη Περιφερειακή Αρχή που θα αφουγκράζεται τα αιτήματα και τις ανάγκες όλων των κατοίκων, θα παλεύει για την ευημερία του νησιού και θα διεκδικεί το δίκαιο. Γιατί αυτοδιοίκηση σημαίνει ανεξάρτητη τοπική αρχή που δεν χειραγωγείται ούτε ενδίδει στις προσταγές της κυβέρνησης.

Και επειδή ο πολιτισμός είναι ο τρόπος ζωής των ανθρώπων, πολλά μπορούν να γίνουν από το μετερίζι της Περιφέρειας, με όραμα, ολιστική πολιτιστική διαχείριση, με όρους αειφορίας για την υλική και άυλη κληρονομιά και όχι με τυχαίες και αποσπασματικές ενέργειες.
Παλεύουμε για να πετύχουμε:

Να προστατευτεί και να αναδειχτεί ο μνημειακός πλούτος της Κρήτης με προτεραιότητα και έγκαιρο σχεδιασμό για τα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως στα Χανιά το συγκρότημα του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλλι, τα Νεώρια, οι Ιταλικοί Στρατώνες, το φρούριο Ιτζεδίν, η γέφυρα του Κερίτη. Εκτός από την Άπτερα και την Λισό, οι αρχαιολογικές έρευνες να επεκταθούν και σε άλλες αρχαίες πόλεις, όπως η Έλυρος, η Πολυρρήνια και η Φαλάσαρνα και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες στον λόφο Καστέλλι και την οδό Δασκαλογιάννη.

Να μην εγκρίνονται φαραωνικά έργα που προσβάλλουν και καταστρέφουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, όπως πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, κατάληψη βουνοκορφών από ανεμογεννήτριες, τσιμεντοποίηση πνευμόνων πρασίνου (Στρατόπεδο Μαρκόπουλου, Άγιοι Απόστολοι).
Να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της πολιτιστικής κληρονομιάς χωρίς εκχωρήσεις, όπως σε πρώτη φάση συνέβη με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Να ληφθεί μέριμνα για την μετεγκατάσταση του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και να προχωρήσει η ίδρυση ενός μεγάλου Εθνογραφικού-Λαογραφικού Μουσείου για τα Χανιά. Να υποστηριχθούν οι σημαντικές μουσειακές δομές που υπολειτουργούν χωρίς χρηματοδότηση και να αναδειχθεί η πνευματική κληρονομιά του Μίκη Θεοδωράκη.

Να ολοκληρωθεί η εγγραφή των μινωικών ανακτόρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στα οποία εντάσσεται και το ανακτορικό κέντρο της Κυδωνίας.
Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, να ενισχυθεί η τοπική καλλιτεχνική δημιουργία μέσω των πολιτιστικών φορέων και να αναβαθμιστεί το Καλλιτεχνικό Χωριό στα Χανιά, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εγκατάλειψη.

Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων του πολιτισμού και να ενσωματωθούν και να έχουν πρόσβαση τα ΑμεΑ στα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Να προωθηθούν και κατοχυρωθούν μεγάλα γεγονότα-θεσμοί σύγχρονου πολιτισμού σε όλους τους τομείς: εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφος, βιβλίο, μουσική, χορός, με παράλληλη ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας.

Με ισχυρή φωνή στην Περιφέρεια θα υλοποιήσουμε το όραμά μας για μια δημοκρατική και προοδευτική Κρήτη, ενιαία αυτοδιοικητικά, που σέβεται τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, αγκαλιάζει τους νέους, προστατεύει και αναδεικνύει το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον και προσβλέπει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

flashnews.gr

Related posts

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Δίκτυο Ενημέρωσης

Ισόβια συν ένα χρόνο για τον 61χρονο κτηνοτρόφο που έσφαξε τη γυναίκα του στην κουζίνα του σπιτιού 

Στις φλόγες τυλίχθηκε αυτοκίνητο τα ξημερώματα στα Χανιά

Δίκτυο Ενημέρωσης

Leave a Comment