Η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς ενημερωτική εσπερίδα αφιερωμένη στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» με θέμα «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti», ο πράσινος χρυσός του νησιού μας», την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 74, Χανιά).
Στόχος της εκδήλωσης αποτελεί η ανάδειξη και η προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/Kriti» και των ιδιαίτερων ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του αλλά και η βελτίωση της τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
5:30 – 5:40μ.μ. Προσέλευση-ΕγγραφέςUnmute
Remaining Time -0:00Fullscreen
5:40 – 6:00μ.μ. Έναρξη-Χαιρετισμοί
6:00 – 6:15μ.μ. Στρατηγικός Σχεδιασμός για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Κρήτη/Kriti” της Περιφέρειας Κρήτης και Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σε ελαιουργεία της Κρήτης και η βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.
Ομιλήτρια: Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, MSc Γεωπόνος Τ.Ε., πρώην πρόεδρος AREPO.
6:15 – 6:30μ.μ. Η σημασία του βέλτιστου χρόνου συγκομιδής στην ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου.
Ομιλητής: Δρ Εμμανουήλ Καμπουράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ελαιοκομίας, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, Αμπελουργίας και Συστημάτων Αγροοικολογικής Παραγωγής, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ).
6:30 – 6:45μ.μ. Μπορεί η παράδοση να συμπορευτεί με την ποιότητα του ελαιολάδου;
Ομιλητής: Μανώλης Καρπαδάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και ελαιοποίηση ποιοτικού ελαιολάδου, Δοκιμαστής ελαιολάδου.
6:45 – 7:00μ.μ. Πιστοποιημένα φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα διαχείρισης: το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας.
Ομιλητής: Δρ Γεώργιος Κουμπούρης, Ερευνητής ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.
7:00 – 7:15μ.μ. Επιμολύνσεις ελαιολάδου.
Ομιλήτρια: Γαλλιάκη Άννα, Χημικός, MBA, Μέλος της ΕΕΧ Κρήτης, 9ετης εμπειρία στις αναλύσεις τροφίμων και ελαιολάδου.
7:15 – 7:30μ.μ. Μαγειρεύουν στις επαγγελματικές κουζίνες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;
Ομιλητής: Μανώλης Παπουτσάκης, Σεφ-Πατρόν στα εστιατόρια Χαρούπι, Δέκα Τραπέζια και Pharaoh.
7:30 – 8:00μ.μ. Η οργανοληπτική Αξιολόγηση ως πυλώνας της ποιότητας του Εξαιρετικού Παρθένου ελαιολάδου “Κρήτη/Kriti”, Δοκιμές Κρητικών ποικιλιών ελαιολάδων.
Ομιλήτρια: Ελευθερία Γερμανάκη, Γευσιγνώστρια ελαιολάδου, Κριτής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς, Συντονίστρια του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, μέλος Δ.Σ. ΣΥ.Τ.Ε.Κ.
8:00 – 8:30μ.μ. Συζήτηση – Κλείσιμο εσπερίδας.