chaniapress.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Τσουνάμι» αγάπης από την Κρήτη στη Θεσσαλία – Τεράστια ανταπόκριση στο κάλεσμα συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς

Kakokairia 8.jpg

Κοινωνικοί φορείς, σωματεία, σύλλογοι και απλοί πολίτες συμμετέχουν στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη

Τεράστιο είναι και στην Κρήτη το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία. Κοινωνικοί φορείς, σωματεία, σύλλογοι και απλοί πολίτες συμμετέχουν στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη.

Στα Χανιά, μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας θα συνεχιστεί η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από τους παραγωγικούς φορείς και τους συλλόγους. Και στον νομό Ηρακλείου, χθες, ανακοινώθηκαν ανάλογες πρωτοβουλίες και απευθύνονται συγκινητικά καλέσματα προς την τοπική κοινωνία, ώστε να γίνει πράξη η αγάπη των πολιτών για τους πληγέντες του Θεσσαλικού Κάμπου, που είδαν από τη μια στιγμή μέχρι την άλλη να χάνουν τα σπίτια, τις περιουσίες τους και το χειρότερο; Να χάνονται ζωές κάτω από τα νερά, τις λάσπες και τα μπάζα!

Ο Δήμος Χανίων και το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας, σε μία πράξη συμπαράστασης προς τους πληγέντες των καταστροφικών πλημμυρών, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης στο γήπεδο Περιβολίων έως και μεθαύριο Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Ο Δήμος Πλατανιά οργανώνει αντίστοιχη δράση αλληλεγγύης στο Δημαρχείο στο Γεράνι, όπως και στα δημοτικά καταστήματα Βουκολιών, Κολυμπαρίου και Αλικιανού.

Ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβαν ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο, που συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια στο κτήριο του ΕΒΕΧ στο κέντρο της πόλης μέχρι αύριο Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων και μαζικά σωματεία εργαζομένων (το Σωματείο Επισιτισμού, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, το Σωματείο Διανομέων-Delivery “Ιωσήφ Σαριδάκης”, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, η Επιτροπή Ειρήνης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η Αλβανική Κοινότητα και ο Σύλλογος Γυναικών), συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ., μέχρι και αύριο Πέμπτη.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: κλινοσκεπάσματα και λευκά είδη (πετσέτες, σεντόνια κ.λπ.), σκηνές, υπνόσακοι, ιατρικά είδη και είδη φαρμακείου, είδη ατομικής υγιεινής, βρεφικά είδη (πάνες, μωρομάντηλα, γάλα σε σκόνη, κρέμες, μπιμπερό κ.λπ.), αντικείμενα για ηλικιωμένους (πάνες ακράτειας κ.λπ.), τρόφιμα (κονσέρβες φαγητού, ξηρά τροφή, κρουασάν, μπισκότα, ζυμαρικά, όσπρια), καθαριστικά είδη, νερά, θερμός, φανάρια χειρός και powerbank.

Συγκινητικές οι πρωτοβουλίες και στο Ηράκλειο

«Σε δραματική κατάσταση παραμένει η Θεσσαλία μετά το “χτύπημα” της κακοκαιρίας “Daniel”, που κυριολεκτικά οι πλημμύρες δεν έχουν προηγούμενο και προκαλούν χάος», σύμφωνα με το κάλεσμα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού και Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, για μια ακόμη φορά στέκονται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη και ζητάμε τη στήριξη των Ηρακλειωτών για περισυλλογή των παρακάτω ειδών πρώτης ανάγκης:

• Νερό.

• Τρόφιμα μακράς διαρκείας.

• Είδη ατομικής υγιεινής.

• Βρεφικά και παιδικά γάλατα.

• Τροφές και είδη βρεφικής φροντίδας (πάνες, μωρομάντηλα).

Από τον Δήμο Ηρακλείου

Ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε και από τον Δήμο Ηρακλείου. Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στα εξής σημεία:

– Αντιδημαρχία Εθελοντισμού και Νεολαίας, Κυδωνίας 19, από 9:00 έως 14:00, Δευτέρα έως Παρασκευή.

– Εργατικό Κέντρο, λεωφόρος Δημοκρατίας 10, από 8:00 έως 20:00 καθημερινά.

– Αποστόλη Αγάπης, Καντάνου 41, καθημερινά 10:00-13:30 και Τετάρτη, 18:00-20:30.

Από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους

«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό»! Με το σύνθημα αυτό, η διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου προχώρησε σε σχετικό κάλεσμα. «Φτάνει πια! Ως εδώ! Δε δεχόμαστε το 2023 να είναι φυσιολογικό να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε με τις πρώτες βροχές! Τα είδη που συγκεντρώνουμε είναι τα εξής:

– Εμφιαλωμένα νερά, χυμοί.

– Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.ά.), φρυγανιές-παξιμάδια, μπισκότα- κρουασάν- μπάρες δημητριακών- παστέλια, γάλα σε σκόνη.

– Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας).

– Φακούς.

Η παράδοση των ειδών θα γίνεται:

• Στο Ηράκλειο: στα γραφεία της ΕΙΥΗ, που βρίσκονται στον 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, λεωφόρος Δημοκρατίας 10, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, 7-9 μ.μ., και στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, τις ίδιες μέρες 10 π.μ.-12 μ.

• Στα Πραιτώρια, στο βενζινάδικο ΑΙΓΑΙΟΝ, επί της επαρ. οδού Κνωσού-Χάρακα, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ.-9 μ.μ.

• Στις Αρχάνες, μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 6982/763.735», όπως αναφέρεται.

Κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, σε κείμενό του προς τον Τύπο, κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου για τα θέματα της Δημόσιας Υγείας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται και από τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες που δεν αποτελούν τίποτα άλλο από “οδηγίες προς ναυτιλλομένους”, στη βάση της “ατομικής ευθύνης”, αφού ούτε τώρα – όπως και την περίοδο της πανδημίας – δεν παίρνονται μέτρα για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων.

Τα προβλήματα της περίθαλψης του λαού της περιοχής – πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση – είναι γνωστό ότι υπήρχαν και πριν από τις πλημμύρες. Τώρα είναι δεδομένο ότι θα πολλαπλασιαστούν λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. Η αιτία των προβλημάτων δεν είναι αυτές καθαυτές οι ανάγκες του λαού – τακτικές και έκτακτες – αλλά η ανεπαρκέστατη ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνικά μέσα, που θα επέτρεπαν να ανταποκρίνονται – ως όφειλαν – σε όλες τις συνθήκες».

Από σχολεία

Από τον Σύλλογο Γονέων του 54ου Δημοτικού Σχολείου εστάλη στους γονείς το εξής μήνυμα:

«Αγαπητοί γονείς, σας καλούμε να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας για τους πλημμυροπαθείς στους νομούς της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών που δοκιμάζονται από τις φυσικές καταστροφές. Είναι χρέος μας να σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, μετρώντας δεκάδες νεκρούς. Δυστυχώς, η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού και των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων έχει οδηγήσει στην τραγική κατάσταση χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που έχουν μείνει χωρίς δουλειά, χωρίς σπίτι και βασικά είδη διατροφής».

Από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Αλλά και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, για τη στήριξη των συνανθρώπων μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας “Daniel”.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι:

– Βρεφικές τροφές και πάνες.

– Εμφιαλωμένα νερά.

– Τρόφιμα μακράς διαρκείας (κονσέρβες, γάλατα, δημητριακά κ.ά.).

– Γάντια εργασίας, άρβυλα εργοταξίου, γαλότσες, κάλτσες (καινούργια).

– Υπνόσακοι συσκευασμένοι (sleeping bag).

– Φακοί.

– Μπαταρίες φόρτισης κινητών τηλεφώνων (power bank).

– Ξηρά τροφή ζώων.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από προχθές Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στο Δημαρχείο Τζερμιάδου και ώρες 9:00-14:00.

Related posts

Χανιά | «Ζητώ συγνώμη – Ήθελα να τον φοβερίσω, να σταματήσει τις απειλές» | Η απολογία του 45χρονου για τη δολοφονία του νεαρού πατέρα

Δίκτυο Ενημέρωσης

Επιστροφή στα θρανία τη Δευτέρα: Ανησυχία για στις σχολικές μονάδες στην Κρήτη – Μέτρα ασφαλείας ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Δίκτυο Ενημέρωσης

Χανιά: Χειροπέδες σε αλλοδαπό που έκλεβε οικοδομικά υλικά αξίας 2.500 ευρώ

Δίκτυο Ενημέρωσης

Leave a Comment